Krystian Piwowarski - ZnanyLekarz.pl

Strefa pacjenta

Dietetyka i medycyna komórkowa

Czym jest dietetyka i medycyna komórkowa?

Dietetyka i Medycyna Komórkowa koncentruje się na funkcji komórek – najmniejszych jednostek funkcjonalnych budujących nasze organy i całe ciało. Zdrowie lub choroba rozstrzygają się, nie jak do tej pory sądzono, na poziomie organów, stan naszego zdrowia zależy od funkcji milionów komórek naszego ciała. Wszystkie komórki wymagają nieustannego zaopatrzenia w specyficzne składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego przebiegu reakcji biochemicznych. Chroniczny niedobór mikroelementów jest najczęstszym powodem nieprawidłowej funkcji komórek i przyczyną wielu chorób. W związku z tym optymalne dzienne zaopatrzenie w witaminy i inne komórkowe składniki odżywcze w połączeniu z żywieniem wprowadzającym komórki w stan ketozy, jest kluczem do skutecznej profilaktyki i przywrócenia równowagi metabolicznej zachwianej przez choroby.

Bez ćwiczeń

Bez efektu JOJO

Bez liczenia kalorii

Bez ważenia produktów

Proces konsultacji dietetycznej

Przed pierwszą wizytą

Należy wypełnić obie ankiety i wykonać wymagane badania:

Panel tarczycowy

• TSH,
• FT3,
• FT3,
• ANTY-TG,
• ANTY-TPO

Profil lipidowy

• Trójglicerydów
• Cholesterolu całkowitego
• Lipoprotein o niskiej gęstości (LDL)
• Lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL)

Morfologia z rozmazem

Glukoza

Pozostałe badania

• kalprotektyna w kale
• d-dimery

Wypełnienie ankiet

Dzień wizyty

Następnie proszę przynieść wyniki badań oraz uzupełnione ankiety na umówiona godzinę wizyty.

Pierwsze kroki

Do poprawienia zdrowia

i przygotowania się do leczenia żywieniowego

Krok 1 - Zacznij się nawadniać

Leczenie każdej choroby przewlekłej należy zawsze zaczynać od odpowiedniego nawodnienia organizmu. Przynajmniej 1,5l wody mineralnej dziennie.

Krok 2 - Ogranicz solenie

Chcemy przywrócić równowagę soli. Zbyt dużo soli może prowadzić do osadów. Sole wiążą wodę komórkową, której następnie brakuje komórkom organizmu.

Krok 3 - Ogranicz spożywanie mleka i jego przetworów

W przypadku każdej choroby przewlekłej usuwamy mleko i wszystkie przetwory mleczne łącznie z fermentowanymi. Jest to krok absolutnie konieczny, ponieważ wyeliminowanie tych produktów u wielu osób z chorobą przewlekłą, spowoduje jej znaczne złagodzenie i zmniejszy stany zapalne.

Krok 4 - Zredukuj spożycie węglowodanów-cukrów

Po spożyciu węglowodanów poziom insuliny we krwi znacznie wzrasta. Insulina to hormon, który daje sygnał do magazynowania. Im więcej węglowodanów w pokarmach, tym szybciej i łatwiej przytyć, zachorować na insulinooporność i inne choroby metaboliczne. Szczególnie na początku terapii usuwamy nie tylko gluten, ale wszystkie produkty zbożowe, łącznie z kaszami. Zboża mogą doprowadzić do upośledzenia wchłaniania minerałów, a to z kolei, długoterminowo, oznacza zaistnienie całego spektrum chorób przewlekłych.

Krok 5 - Jedz odpowiednią ilość białka

Białko jest niezbędnym składnikiem odżywczym, którego nasz organizm potrzebuje do przeżycia i rozwoju. W przeciwieństwie do tłuszczu i węglowodanów, w normalnych warunkach, białko nie jest wykorzystywane jako podstawowe źródło energii. Zamiast tego, służy do budowania i utrzymywania mięśni oraz uzupełniania zaopatrzenia w aminokwasy używane do wytwarzania enzymów, hormonów i innych tkanek. Uważamy, że odpowiednie białko wynosi około 1,2 do 2,0 gramów na kilogram (g/kg) DECELOWEJ MASY CIAŁA dziennie dla dorosłych.

Krok 6 - Nie bój się tłuszczów zwierzęcych

Od lat straszy się nas tłuszczami nasyconymi. Tłuszcze zwierzęce stanowią ważny składnik naszej diety.
Są źródłem energii i niezbędnych kwasów tłuszczowych.

O KETOZIE

Czym jest ketoza i dlaczego żywienie nisko węglowodanowe?

Stan ketozy, najprościej ujmując, to stan organizmu w, którym ten nie korzysta z cukru jako głównego paliwa, tylko pobiera energię z kwasów tłuszczowych. Ketoza towarzyszy nam już od najwcześniejszych momentów naszego życia. W chwili naszego urodzenia, mleko karmiącej matki zawiera więcej kwasów tłuszczowych, a mniejszą ilość cukrów i pobierając naturalnie pokarm z mleka matki automatycznie młody organizm znajduje się w stanie ketozy.

Żywienie wprowadzające i utrzymujące nasze komórki organizmu w stanie ketozy jest naszym pierwotnym stylem żywieniowym. Przez dwa i pół miliona lat ewolucji ludzie utrzymywali dietę niskowęglowodanową. Taki model żywieniowy najlepiej odpowiada potrzebom naszego ciała. Jeżeli chcemy w pełni wykorzystać potencjał pod względem jakości i długości życia, to właśnie ten model żywieniowy wybrała dla nas naturalnie ewolucja. W dawnych czasach zespół metaboliczny był bardzo pomocnym mechanizmem, w okresie spadających temperatur. W okresie jesienno-zimowym, wzrastało zapotrzebowanie na węglowodany tj. zboża, owoce, warzywa korzenne. Taka zmiana żywienia powodowała przyrost tkanki tłuszczowej, która korzystnie wpływała na nadchodzące warunki klimatyczne, powodując izolację przed zimnem. Człowiek stawał się również ospały, co służyło oszczędzaniu energii. Gdy temperatury wracały do norm człowiek wracał do trybu spalania tłuszczu i diety niskowęglowodanowej.